FTRPRF ontwikkelt samen met UGent een revolutionaire onderwijs-tool

Home / Artikel / FTRPRF ontwikkelt samen met UGent een revolutionaire onderwijs-tool

Het Vlaamse EdTech-bedrijf FTRPRF ontwikkelde in samenwerking met professor Peter Dawyndt, professor Christophe Scholliers en doctoraatsstudent Niko Strijbol van de vakgroep toegepaste wiskunde, computerwetenschappen en statistiek aan de Universiteit Gent een revolutionaire digitale tool genaamd: Coach CoDi. 

Coach CoDi is een digitale assistent die de leerkracht tijdens het geven van Scratch-oefeningen ondersteunt én de leerlingen tegelijk ook zelfredzamer maakt in de les. Coach CoDi analyseert in real time Scratch-code en formuleert on demand feedback over een oefening. Leerlingen worden dus tijdens het maken van de oefening gecoacht en hoeven hun vinger dus niet elke keer in de lucht te steken. De leerkracht kan zo focussen op lesgeven.

“Met FTRPRF vertaalt CodeFever haar expertise naar het secundair onderwijs.”, aldus Katelijne Duerinck, co-founder van zowel CodeFever als FTRPRF. “Sinds 2015 organiseert CodeFever naschoolse lessen ‘computationeel denken’ en programmeren. In de basislevels introduceren wij de principes van ‘computationeel denken’ aan de hand van Scratch. Wanneer de kinderen dat onder de knie hebben, gaan ze in latere levels aan de slag met Minecraft Education, JavaScript en Python. 

Met meer dan 100 miljoen gebruikers wereldwijd is Scratch de grootste programmeertaal voor kinderen en dus de go-to-applicatie om hen te leren programmeren. Scratch is een zeer gebruiksvriendelijke block-based programmeertaal, maar het blijft voor een leerkracht geen makkelijke opdracht om Scratch-oefeningen te geven aan een klas van ca. 20 leerlingen. Tijdens CodeFever-lessen werd dat voor ons erg duidelijk. Daar lossen we dat op door onze leerkrachten te voorzien van voldoende assistenten tijdens de les. Helaas is dat in de context van een gewone schooldag niet haalbaar. Voor de leerkrachten die niet kunnen rekenen op een assistent in de klas biedt FTRPRF Coach CoDi aan samen met digitale lespakketten die onder andere Scratch behandelen.

Coach CoDi werd door FTRPRF ontwikkeld in samenwerking met de UGent en met de steun van VLAIO. Ook heel wat ouders van CodeFever-leerlingen zorgden voor significante financiële steun aan de hand van een WinWinner-campagne.

Lees hier het artikel van de Universiteit Gent.

Related Posts
Minecraft Education logo 2023FP blij meisje divers beetje kleiner zonder logo