Lesmateriaal voor het basis en secundair onderwijs

Computationeel denken met Minecraft Education

Je leerlingen leren programmeren met het wereldwijd bekende en bestverkochte spel ooit? Yes, please!

Van speluren naar leeruren

Minecraft in de klas

Je leerlingen ontdekken spelenderwijs de programmeringspaden binnen Minecraft Education. Duik in een avontuur vol met meeslepende verhalen en visueel aantrekkelijke designs. Maak je geen zorgen over te veel speeltijd; de speciaal ontworpen werelden leiden de focus strikt naar educatieve oefeningen. De reis door de digitale ruimte kan beginnen!

Tijdens hun avontuur in Minecraft leren je leerlingen stap voor stap de fundamenten van computationeel denken en programmeren. Van het opsplitsen van problemen - decompositie - en het navigeren met coördinaten tot het opbouwen van sequenties en het toepassen van iteraties en selecties, elk concept wordt duidelijk en spelenderwijs verkend.

Tijdens acht spannende missies maken de leerlingen bovendien kennis met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door verschillende werelden in Minecraft Education te redden.

Minecraft Education licenties

Bij aankoop van dit pakket krijgt iedere leerling een licentie van een jaar, zodat jij als leerkracht kan kiezen wanneer je deze les aanbrengt. De leerlingen kunnen ook thuis oefenen op elk moment van het schooljaar.

Om met Minecraft Education te werken, heb je een Minecraft-licentie via Microsoft nodig. Scholen met een Office 365-pakket hebben daar sowieso toegang toe.

 
Leerlingen aan het roer van hun digitale toekomst

Interactief leren

In onze dynamische lessen maken leerlingen kennis met game-ontwikkeling, voltooien ze uitdagende ruimtemissies en krijgen ze grip op de kernconcepten van programmeren en computationeel denken.

Beginners zijn welkom; ze starten hun avontuur zonder voorkennis en bouwen via acht gestructureerde lessen, die elk twee tot drie programmeertaken omvatten, gestaag aan hun competenties. De lessen bieden duidelijke codeerblokken aan om verwarring te voorkomen en wisselen tussen digitale en fysieke activiteiten voor een rijke leerervaring.

Elke missie in ons leerpad is zorgvuldig ontworpen om de leerlingen minstens 50 minuten te engageren. We starten met een herhaling van wat eerder is geleerd, duiken dan in een nieuwe missie via een boeiende video, en introduceren nieuwe concepten met een demo. Vervolgens passen de leerlingen deze concepten toe in praktische opdrachten binnen Minecraft Education.
Onze lessen verweven de principes van programmeren met de Sustainable Development Goals (SDG's) door relevante duurzaamheidsthema's te integreren. Na het praktijkgedeelte in Minecraft Education, verdiepen we de kennis met een quiz die focust op zowel programmeren als duurzaamheid, waarbij we de leerlingen bewust maken van hun rol in een duurzamere wereld.
Naast het boeiende leertraject zorgt een afsluitende teaser aan het einde van elke les voor extra motivatie en enthousiasme bij de leerlingen. Deze teasers geven een voorproefje van de avonturen die hen wachten in hun volgende missie, waardoor ze nieuwsgierig blijven en uitkijken naar meer.
Straks ook in jouw les

Computationeel denken
made simple

Elk les brengt leerlingen in een boeiend leeravontuur met heldere slides, toffe filmpjes en logische instructies - klaar om geactiveerd te worden?

Afgebakende werelden

Je leerlingen hebben enkel toegang tot de gebieden in de wereld die met de les te maken hebben.

Lichtpaden

Leerlingen vinden altijd de juiste weg doorheen de wereld door middel van lichtpaden

Beperkte blokken

We voorzien een beperkte bibliotheek aan blokken voor elke oefening