Het lespakket IT&ME

Computationeel denken, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid… FTRPRF vormt deze 21e eeuwse vaardigheden en eindtermen om tot concrete, uitgewerkte lessen. Hapklaar en glashelder voor jou, met uitdagende opdrachten en PPT-, Word-, Excel-, Scratch-…oefeningen voor je leerlingen!

Wat mag je verwachten van het lespakket ICT?

In het lespakket IT&ME linken we algemene kennis en mediawijsheid aan computervaardigheden. Denk maar aan een tekstdocument, presentatie en rekenblad maken, én leren hoe een computer denkt en werkt. Voorbeelden: een digitale planning maken, werken met e-mail, presenteren, besturingssystemen, gaming, IoT, …
Om leerlingen te leren ‘computationeel denken’ hebben we de Scratch-omgeving geïntegreerd in het leerplatform, met volledig uitgewerkte oefeningen.

Hier vind je het overzicht voor de 1ste en de 2de graad:

Benieuwd naar de modules voor de eerste graad? Flip the cards!

Goed begonnen is half gewonnen
Heeft je klas grote verschillen in basiskennis? Werk ze weg en zet in op de belangrijkste vaardigheden: Internetveiligheid en digitaal samenwerken.
Computationeel denken I
Computationeel Denken = programmeren? Niet per se! Deze module boordevol offline en online opdrachten gidst de leerlingen doorheen hun eerste programmeerreis.
Communiceren
Hoe communiceren leerlingen het best online? Komt alles wel over zoals bedoeld? We bekijken ook de praktische kant en stellen een formele mail op.
Computationeel denken II
Computationeel denken voor gevorderden! Na hun eerste ervaringen met Scratch, zijn de leerlingen klaar voor de complexere opdrachten in Scratch.
Presenteren
Presenteren doe je altijd met een PowerPoint? Nee hoor! De leerlingen ontdekken nog andere vernieuwende (online) tools voor presentaties.
Rekenblad
Rekenblad is eigenlijk een grote rekenmachine. Saai? Helemaal niet! Bereid je maar voor op creatieve en doordachte opdrachten.
Tekstverwerker
Office Word heeft 1001 mogelijkheden. In deze module verkennen de leerlingen de basisopties en passen hen meteen toe in uitdagende opdrachten.
How IT works
Een computer of een smartphone gebruiken we elke dag. Maar hoe werken deze toestellen precies? De leerlingen nemen er enkele onder de loep.
In the picture
Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Ontdek hier hoe gemakkelijk het is om beeldmateriaal te bewerken.
Internet
We gebruiken het internet elke dag. Maar is dit wel 100% veilig? We onderzoeken de mogelijkheden en gevaren.
Computationeel denken III
Computationeel denken aanleren gaat niet op 1 – 2 – 3! Daarom oefenen de leerlingen verder in deze module.
Videobewerking
Stopmotionfilmpjes, videomateriaal monteren en alle 21st century skills inoefenen? Module 'Videobewering' to the rescue!
Webdesign
Websites bouwen is enkel voor programmeurs? Nee hoor! Eenvoudige tools zetten je snel op weg.

Welke eindtermen vink je af in dit lespakket?

IT&MEIT&ME

4. Digitale competenties en mediawijsheid
BG4. Digitale competenties en mediawijsheid

Even proberen?

Vraag een gratis lespakket aan en proef van de toekomst.