Het lespakket IT&ME

Computationeel denken, ICT-basisvaardigheden, mediawijsheid… FTRPRF vormt deze 21e eeuwse vaardigheden en eindtermen om naar concrete, uitgewerkte lessen. Hapklaar en glashelder voor jou, met uitdagende opdrachten en PPT-, Word-, Excel-, Scratch-…oefeningen voor je leerlingen!

Wat mag je verwachten van het lespakket ICT?

In het lespakket IT&ME linken we algemene kennis, mediawijsheid aan computervaardigheden. Denk maar aan het maken van een tekstdocument, presentatie en rekenblad, én leren hoe een computer denkt en werkt. Voorbeelden: een digitale planning maken, werken met e-mail, presenteren, besturingssystemen, gaming, IoT, …
Om leerlingen te leren ‘computationeel denken’ hebben we de Scratch-omgeving geïntegreerd in het leerplatform, met volledig uitgewerkte oefeningen.

Benieuwd naar elke module? Flip the cards!

Goed begonnen is half gewonnen
Verschillende basiskennis in de eerste les? Werk dit verschil weg en zet in op de belangrijkste vaardigheden: Internetveiligheid en digitaal leren samenwerken.
Computationeel denken I
Computationeel Denken = programmeren? Niet per se! Deze module boordevol offline en online opdrachten gidst de leerlingen doorheen hun eerste programmeerreis.
Communiceren
Hoe communiceren leerlingen het best online? Komt alles wel over zoals bedoeld? Ook de praktische kant, een formele mail opstellen, wordt bekeken.
Computationeel denken II
Computationeel denken voor gevorderden! Na hun eerste ervaringen met Scratch, zijn de leerlingen klaar voor de complexere opdrachten in Scratch.
Presenteren
Presteren doe je altijd met een PowerPoint? Nee hoor! Naast PowerPoint ontdekken de leerlingen enkele vernieuwende online tools om mee te presenteren.
Rekenblad
Rekenblad is eigenlijk een grote rekenmachine. Saai? Helemaal niet! Bereid je maar voor op creatieve en doordachte opdrachten.
Tekstverwerker
Office Word heeft 1001 mogelijkheden. In deze module verkennen de leerlingen de basisopties en passen ze deze direct toe in uitdagende opdrachten.
How IT works
Een computer of een smartphone gebruiken we elke dag. Maar hoe werken deze toestellen precies? De leerlingen nemen enkele toestellen onder de loep.
In the picture
Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Ontdek hier hoe gemakkelijk het is om beeldmateriaal te bewerken.
Internet
We gebruiken het internet elke dag. Maar is deze wel 100% veilig? We onderzoeken de mogelijkheden en gevaren.
Computationeel denken III
Computationeel denken aanleren gaat niet op 1 – 2 – 3! Daarom oefenen de leerlingen in deze module verder.
Videobewerking
Stopmotionfilmpjes, videomateriaal monteren en op alle 21st century skills oefenen? Module 'Videobewering' to the rescue!
Webdesign
Websites bouwen enkel voor programmeurs? Nee hoor! Eenvoudige tools helpen je graag een stapje verder.

Welke eindtermen worden er in dit lespakket behandeld?

IT&MEIT&ME

4. Digitale competenties en mediawijsheid
BG4. Digitale competenties en mediawijsheid

Even proberen?

Vraag een gratis lespakket aan en proef van de toekomst.