Wiskunde en Computationeel denken? Een perfecte match!

Is computationeel denken onbekend terrein voor jou en wil je hier in jouw les mee aan de slag gaan? Deze nascholing vormt het antwoord! Je maakt kennis met motiverende en onderbouwde offline oefeningen en online programmeeropdrachten in Scratch.

Na deze nascholing zijn de begrippen sequentie, lussen, controlestructuur en debugging zo klaar als een klontje voor jou en kan je leerlingen optimaal begeleiden tijdens programmeeropdrachten.

Programma

Op basis van enkele korte activiteiten verken je de basisconcepten computationeel denken uit de eerste en tweede graad. Je gaat aan de slag met de principes van programmeren (sequentie, herhalingsstructuur, keuzestructuur) en elementen van programmeertalen (variabelen, datatypes, operatoren, parameters, condities, procedures of functies) bij het volbrengen van eenvoudige wiskundeopdrachten uit de tweede graad. Je werkt zowel met Scratch, MakeCode (zowel block-based als in JavaScript) als Python. In de namiddag verdiep je je verder in verschillende integratieopdrachten die je inspiratie bieden om computationeel denken in je wiskundelessen te integreren. Je steekt zelf de handen uit de mouwen en creëert met de nodige tips & tricks lessen met doelgerichte uitdagende, originele en plezante activiteiten.

Doelstellingen

De deelnemer:

  • beheerst de principes van computationeel denken van de eerste en tweede graad;
  • integreert computationeel denken in wiskundeopdrachten;
  • integreert programmeerprincipes in wiskundeopdrachten;
  • gebruikt een grafische programmeertaal;
  • bouwt een module computationeel denken geïntegreerd in wiskunde-activiteiten uit.
Doelgroep

Leerkrachten van de tweede graad secundair onderwijs. Je beschikt over kennis van de basisconcepten computationeel denken in de eerste graad. Je hebt reeds ervaring met een (block-based) programmeertaal.

Nood aan een opstapje om te weten wat computationeel denken precies inhoudt? Op 19 oktober 2021 gaat de nascholing ‘Computationeel denken? Aan de slag met Scratch!’ door waarbij alle basisconcepten worden uitgelegd en toegepast. Toch al enige voorkennis maar wil je nog een opfrissing? Op 16 november 2021 gaat de online nascholing ‘Computationeel denken? Haalbaar in jouw vak’ door waarbij de opgefriste programmeerconcepten toegepast worden op elk vak. Voor beide nascholingen kan je je via de CNO-website inschrijven.

Datum

Donderdag 27 januari 2021 om 9:30 tot 16:30

Inschrijven?

Klik hier!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe bijscholingen?