In een snel veranderende wereld zijn superskills als flexibiliteit en leergierigheid troef. Wie in 2030 het beste van zichzelf zal willen kunnen tonen, zal een aantal extra superpowers moeten trainen. Met slimme robots kunnen praten, met nieuwe technologieën kunnen werken én je fantastisch menselijke zelf zijn, bijvoorbeeld.
Het zijn nu al dé vaardigheden van de TOEKOMST. Wij integreerden ze stuk voor stuk in ons lesmateriaal. Verken ze hieronder allemaal! Je herkent er vast enkele van de nieuwe eindtermen in…

Kritisch denken

Kunnen inschatten of iets juist of fout, goed of slecht is. Laat je brein kraken voor het betere detectivewerk.

Creatief denken

De superkracht om problemen vanuit een nieuwe invalshoek te bekijken, en zo wel 101 oplossingen voor één probleem kunnen bedenken.

Samenwerken

Je krachten kunnen bundelen met andere teamleden of klasgenoten. Want jep, samen sta je sterker!

Communiceren

Je ideeën, gevoelens, gedachten, … duidelijk aan anderen kunnen uitleggen. Constructief communicatief!

Informatievaardigheden

Orde leren scheppen in de informatiechaos. Feiten en data leren begrijpen, vals nieuws van echte feiten kunnen onderscheiden.

Mediawijsheid

Begrijpen op welke manieren informatie wordt verspreid. En weten wat kan en niet kan met sociale media, internet, smartphones, tablets, … selfie met je vrienden? Yay! Cyberpesten? Nee!

ICT-skills

Computers en computersoftware vlot kunnen gebruiken Machines begrijpen en basis ICT-handelingen kunnen uitvoeren. Bleep bleep!

Probleem oplossen

Niet onmiddellijk panikeren en zelfstandig je plan kunnen trekken als er zich een probleem voordoet of je een taakje moet volbrengen. Initiatiefnemer: check!

De uitdaging van alle kanten durven bekijken en jezelf razendsnel kunnen aanpassen. Even van het plan afwijken? Geen probleem!

Sociale & culturele vaardigheden

Goed met andere mensen kunnen omgaan, ook al hebben ze andere ideeën of komen ze uit een andere cultuur.

Computationeel denken

Kunnen handelen en denken zoals een computer. Van decompositie (een probleem in stappen opdelen) tot patronen kunnen herkennen, abstracties leren maken, logica en algoritmisch denken, debugging… Je leert een nieuwe taal spreken!