Project STEAMS

Samenwerken om een opdracht te volbrengen is een essentiële vaardigheid in het onderwijs en de bedrijfswereld. Daarom zijn skills zoals ‘samen problemen oplossen’ (CPS) ook opgenomen in de ’21st century skills’ en de nieuwe eindtermen voor de eerste, tweede en derde graad. Groepswerken worden dus steeds belangrijker, maar hoe organiseer en monitor je als leraar een opdracht per groep?
Om elke leraar én leerling hierin te ondersteunen werd ‘STEAMS’ opgericht, een project waarbij FTRPRF de handen in elkaar slaat met Hudson Belgium, Imec – Itec – KU Leuven, Augment, Uitgeverij Averbode en de VRT.

De partners van het STEAMS-project bouwen aan een leeromgeving met een digitale wizard die de groepen samenstelt, de rollen verdeelt, templates en scenario’s voorziet en het groepswerk monitort. Daarnaast wordt de nodige informatie gevisualiseerd voor de leraar tijdens en na het groepswerk, zodat hij/ zij de groepjes eenvoudig kan bijsturen, opvolgen en evalueren.

Onze rol in dit verhaal is tweeledig. Aan de ene kant organiseren we mee een onderzoek naar Pair Programming, waarbij jongeren samen programmeren om een moeilijk probleem of oefening op te lossen. Aan de andere kant brengen wij alle elementen, die de STEAMS- partners ontwikkelen, samen in het FTRPRF-leerplatform. Zodat we meebouwen aan een digitale toekomst waarbij we elke leerling én leerkracht digitaal kunnen begeleiden in het vormgeven en uitvoeren van effectiever teamwork.

Wil je meer weten over dit project? Surf dan naar https://www.imec.be/nl/research-portfolio/steams

Partnerschap op maat

Heb je zelf een nieuw project in gedachten? Ben je uitgever, leerkracht of webdeveloper en wil je graag de handen in elkaar slaan?

In een fenomenaal digitale wereld kan alles! Geef ons een seintje en we bekijken wat er kan.