Onze bijscholingen

FTRPRF biedt 2 soorten opleidingen aan:

De externe bijscholingen zijn bedoeld voor leerkrachten 1ste en 2de graad secundair onderwijs die zich willen verdiepen in de thema’s Computationeel denken of Mens & samenleving. We kaderen de theoretische bouwstenen en koppelen ze aan toepasbare voorbeelden.

De interne bijscholingen zijn gericht naar onze deelnemende scholen. Je kan je verwachten aan een uitgebreide rondleiding van het platform en alle functionaliteiten. Uiteraard kan je het hele schooljaar lang terecht bij ons met vragen over het leerplatform en de lespakketten.

Externe bijscholingen

FTRPRF werkt samen met externe organisatie(s) zoals CNO om bijscholingen te organiseren. Alle vastgelegde bijscholingen worden in dit overzicht gebundeld.

Meer infoMeer info

Aan de slag met Python!

De programmeertaal Python valt tegenwoordig niet meer weg te denken uit lessen programmeren. Die populaire status in het onderwijs is te danken aan de relatief eenvoudige syntax van deze taal. Denk jij nog steeds dat programmeren iets ingewikkeld of moeilijk is? Dan zij deze sessies er om je op andere gedachten te brengen.

In twee opeenvolgende sessies maak je kennis met Python en de online programmeeromgeving Repl.it.  Je programmeert zelf onder begeleiding meerdere programma’s. Stapsgewijs wordt de moeilijkheidsgraad naar omhoog getrokken. Deze nascholing laat je de struikelpunten ervaren waar jouw leerlingen tegenaan zullen botsen. Elk tegengekomen probleem wordt als aanknopingspunt gebruikt en is telkens de basis om het volgende concept/principe/syntax-regel mee uit te leggen.

Tussen beide sessies wordt er een huistaak voorzien waarmee de tweede sessie verder aan de slag wordt mee gegaan.

Deze bijscholing is opgesplitst in twee delen. Deel 1 gaat door op dinsdag 29 november 2022, deel 2 gaat door op dinsdag 17 januari 2023. Beide sessies duren van 09:30 – 16:30 en gaan door op de Antwerpse universiteitscampus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.039 (gelijkvloers). Inschrijven kan via de website van het CNO.

De twee sessies van deze bijscholing worden nog een tweede keer gegeven op dinsdag 7 februari 2023 en op dinsdag 14 maart 2023, telkens van 09:30 – 16:30 op de Antwerpse universiteitscampus Drie Eiken, Universiteitsplein 1, 2610 Wilrijk, Gebouw D (parking P2), lokaal D.021 (gelijkvloers). Inschrijven kan via de website van het CNO.

Burgerschap uitgeklaard!

Het vak Mens & Maatschappij / Actief Burgerschap is nieuw. Het doel is leerlingen van de eerste graad voor te bereiden op de huidige en toekomstige maatschappij. Hoe onderwijs je dit vak nu? In deze interactieve nascholing spit je het vak inhoudelijk uit en ontdek je een mogelijke aanpak die je in jouw klas kan inzetten. Daarnaast zoomen we in op manieren om het vak te evalueren.

Na een inleidende oefening volgt een situering van het vak binnen de nieuwe eindtermen en de leerplandoelen van de eerste en tweede graad. Je exploreert de link tussen sleutelcompetenties, eindtermen en leerplandoelen om het breder kader van het vak te verduidelijken. Vervolgens ervaar je diverse didactische werkvormen, zowel instructie-, interactie-, samenwerkings- en spelvormen om de leerinhoud aan te brengen. Ook de evaluatie van de verschillende eindtermen komt aan bod. Tot slot wissel je met andere deelnemers inspirerende voorbeelden en ideeën uit. Je gaat dus met een vat vol ideeën en concrete mogelijkheden naar huis.

Deze bijscholing gaat door op donderdag 25 mei van 13:30 – 16:30 op de Antwerpse universiteitscampus: Boogkeers 5 (aan het Mechelseplein), 2000 Antwerpen, lokaal 203 (tweede verdieping). Inschrijven kan via de website van het CNO.

Meer infoMeer info
Meer infoMeer info

Burgerschap digitaal aanpakken

Ook op de online ICT-markt, hét online evenement voor ICT in het onderwijs, is FTRPRF van de partij! Op maandag 13 februari en vrijdag 17 februari 2023 kan je telkens van 9:50 – 10:20 een online sessie volgen, geleid door onze lespakketontwikkelaar Marieke Lambert.

In deze sessie zal het vak burgerschap/mens & samenleving onder de loep genomen worden, vertrekkend vanuit een digitale insteek. We bespreken kort de complexiteit van het vak en overlopen de Vlaamse eindtermen en leerplandoelen. In ons uniek leerplatform tonen we hoe onze contentmakers de lessen vormgeven. Daarbij zal je verschillende praktische voorbeelden zien en een hoop inspiratie kunnen opdoen voor in je eigen lespraktijk.

Inschrijven is verplicht en kan via deze link.

Online ICT-markt: ICT-basisvaardigheden en computationeel denken

Ook op de online ICT-markt, hét online evenement voor ICT in het onderwijs, is FTRPRF van de partij! Op maandag 13 februari en vrijdag 17 februari 2023 kan je respectievelijk van 13:50 – 14:20 en van 11:30 – 12:00 een online sessie volgen, geleid door onze lespakketontwikkelaar Fran Valcke.

Tijdens deze sessie concentreren we ons op het vak ICT en op digitale competenties, met speciale aandacht voor de eindterm computationeel denken. We tonen je eerst hoe we op ons digitaal leerplatform de ICT-basisvaardigheden aanpakken in lessen rond o.a. tekstverwerking, rekenblad en digitaal presenteren. Vervolgens word je ondergedompeld in onze digitale lessen rond computationeel denken. Op ons digitaal leerplatform ontwikkelden we hiervoor een eigen Scratch variant, met een digitale co-teacher én codecorrectie-tool. Hierdoor kunnen oefeningen die door de leerlingen gemaakt werden in Scratch eenvoudig geraadpleegd worden ter verbetering. Je zal in deze sessie ook een hoop praktische voorbeelden zien en inspiratie kunnen opdoen voor je eigen lespraktijk.

Inschrijven is verplicht en kan via deze link.

Meer infoMeer info
Meer infoMeer info

Concreet aan de slag met ‘computationeel denken’

Computationeel denken te moeilijk? Think again! Spannend en uitdagend, dat zeker!

Deze workshop start met een unplugged oefening waarmee je zonder computer kan ontdekken wat de enkele basisprincipes van computationeel denken inhouden. Zodra je de computerlogica beet hebt, programmeren we eenvoudige plugged opdrachten in Scratch. Je ontdekt zowel de belangrijkste basisconcepten computationeel denken én enkele programeerconcepten. Alle aangebrachte voorbeelden zijn rechtstreeks integreerbaar in je eigen lespraktijk. In de workshop wordt alsook gebruik gemaakt van enkele leuke toepassingen die combineerbaar zijn met een blockbased programmeertaal. Denk maar aan de digitale co-teacher die automatisch de code van je leerlingen verbetert, Micro:bits en MakeyMakeys.

In deze workshop wordt de moeilijkheidsgraad stapsgewijs opgebouwd waardoor hij perfect toegankelijk is voor beginnende leraren. Een beperkte voorkennis van Scratch kan wel in je voordeel spelen, maar is niet noodzakelijk om deel te nemen. De workshop is bedoeld voor leraren lager onderwijs en leraren secundair onderwijs. De klemtoon wordt wel gelegd op de concepten die vermeld staan in de eindtermen van de eerste graad secundair onderwijs.

Deze workshop wordt gegeven op donderdag 2 maart 2023 van 9:30 – 11:00 op de SETT-beurs in Gent, een beurs voor modern en innovatief leren. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, de workshop is reeds volzet. Meer lezen over deze workshop en de SETT-beurs? Dat kan via deze link.