STEM en computationeel denken? Een perfecte match!

‘Computationeel denken’ integreren in STEM-vakken is perfect haalbaar. Geschikte didactische werkvormen en toegankelijke activiteiten creëren, kan best uitdagend zijn. Geen nood! Tijdens deze nascholing maak je kennis met de concepten computationeel denken in de tweede graad. Je verkent inspirerende voorbeelden en je gaat hier zelf mee aan de slag.  Met deze input heb je een stevige basis om met jouw leerlingen doelgericht aan de slag te gaan!

Programma

Op basis van enkele korte activiteiten fris je het STEM-kader en de basisconcepten computationeel denken van de eerste graad op. Vervolgens pas je zowel de principes van programmeren (sequentie, herhalingsstructuur, keuzestructuur) en de elementen van programmeertalen (variabelen, datatypes, operatoren, parameters, condities, procedures of functies) toe.  Er worden zowel eenvoudige oefeningen in Scratch, als in MakeCode (zowel Blockbased als in JavaScript) als in Python gemaakt. In de namiddag ga je verder aan de slag met verschillende integratieopdrachten die je inspiratie bieden om nadien zelf computationeel denken in je STEM-vak te integreren. Na deze opstap steek je zelf de handen uit de mouwen en creëer je met de nodige tips en trucs een module met uitdagende, originele en plezante activiteiten.

Doelstellingen

De deelnemers:

  • krijgen via verschillende programmeeropdrachten voldoende inzicht in de principes van computationeel denken;
  • integreren computationeel denken in STEM-opdrachten;
  • gebruiken een grafische programmeertaal;
  • bouwen een module computationeel denken geïntegreerd in STEM-activiteiten uit.
Doelgroep

Leerkrachten van de tweede graad secundair onderwijs.

Je beschikt over een beperkte kennis van de basisconcepten computationeel denken in de eerste graad.

Nood aan een opstapje om te weten wat computationeel denken precies inhoudt? Op 19 oktober 2021 gaat de live nascholing ‘Computationeel denken? Aan de slag met Scratch!’ door waarbij alle basisconcepten worden uitgelegd en toegepast. Toch al enige voorkennis maar wil je nog een opfrissing? Op 16 november gaat de online webinar ‘Computationeel denken? Haalbaar in jouw vak’ door waarbij de opgefriste programmeerconcepten toegepast worden op je vak. Voor beide nascholingen kan je je via de CNO-website inschrijven.

Datum

Dinsdag 7 december 2021 om 9:30 tot 16:30

Inschrijven?

Klik hier!

Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe bijscholingen?